top of page

FILOSOFI

Spelglädje, teknik och offensiv fotboll

Genom att ha ett gemensamt spelsystem för hela RSF så skapar vi goda förutsättningar att uppfylla vår idrottsliga filosofi. Nedan finns länkar till detaljerade instruktioner för både 7-7 och 9-9/11-11 fotboll.

Grundläggande

Rönninge Salem Fotboll har en spelarutbildningsplan där det ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder samt lagets och spelarnas balans.

Offensiv fotboll innebär bland annat att vi strävar efter att bollen ska spelas upp genom alla lagdelar eftersom då blir så många som möjligt delaktiga i anfallsspelet. Detta ger en bred fotbollsutbildning, skapar bra förutsättningar för både en god individuell utveckling såväl som en god förståelse för vad lagspel innebär. Den sportsliga idén är att alla deltar i såväl anfalls- som försvarsspel.

Utbildning i och stöd till implementering av RSF:s idrottsliga filosofi står Sportkommittén för.

Fördjupning

Spelsystem, 7-7, 10-12 åringar

Spelsystem, 11-11, 10-12 åringar

Spelsystem, 7-7, 10-12 åringar

 

För alla lag med spelare som är 10-12 år rekommenderar Rönninge Salem fotboll ett 7 mot 7-spel enligt principen 2-3-1. Detta spelsätt ger senare en naturlig övergång till 4-3-3 och 11 mot 11-spel. Spelsystemet för 10-12 åringar skall ha tydlig inriktning mot offensiv och anfallsinriktad fotboll där grundförutsättningarna i anfallsspel och ett bra passningsspel är de viktigaste ingredienserna.

I anfallsspelet är det spelbarhet som står i fokus för ett bra passningsspel. I försvar handlar det om att vara på försvarssida om "sin" spelare.

 

Spelsystemet för 10-12 åringar har en något mer kollektiv inriktning där anfallsspelet utvecklas till att även inkludera de övriga grundförutsättningarna i anfall spelavstånd, spelbredd och speldjup. I försvarsspelet blir det en "extra" spelare i backlinjen (2 mot 1) som förutom försvarssida även underlättar för ökat samarbete.

UTGÅNGSPOSITIONER

2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward. Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition än yttermittfältarna.

Ungefär samma utgångspositioner gäller i både försvarsspel och anfallsspel. Skillnaden är att i anfallsspel så drar vi isär laget och får därmed större avstånd mellan spelarna och i försvarsspelet krymper vi ytorna genom minskat avstånd mellan spelarna. Man kan likna det vid en blomma som öppnar och återsluter sig. 

 

SPELUPPBYGGNAD

Speluppbyggnaden sker i huvudsak med låg risk dvs via korta uppspel efter marken genom varje lagdel. Målet är att rulla via backlinjen. Från back finns några olika uppspelsalternativ:

  1. Snabbt upp på fötterna till yttermittfältaren på samma sida som försöker ta emot och vända upp. Går inte det finns backen som understöd för tillbakaspel. Alternativt att back följer med upp på kanten för att kunna göra ett överlapp eller understöd.

  2. Efter marken till vår centrala mittfältare som söker en spelvändning till bortre mittfältare eller back. Om den centrala mittfältaren är halvvind eller sidoställd så kan ha även spela bollen vidare framåt till central forward eller till yttermittfältaren på den sida bollen kom ifrån.

  3. Efter marken på vår centrala forward som möter och som får understöd av den centrala mittfältaren.

  4. Tillbaka till målvakten som med fötterna söker en spelvändning direkt, eller indirekt via den andra backen, till bortre yttermittfältare.

LAGDELARNAS UPPGIFTER

Målvakten skall ha stor delaktighet i spelet. I försvarsspelet är målvakten med och dirigerar sina utespelare och i anfallsspelet så deltar han aktivt i spelet med fötterna genom en utgångsposition ganska långt ut och längst bak i den triangel som bildas tillsammans med de två backarna. Det är effektivt att använda målvakten vid tillbakaspel och spelvändningar.

I 7 mot 7-spel startar vi alltid spelet via utkast eller utrullning. Vid tillbakaspel får målvakten inte ta upp bollen med händerna vilket ställer krav på att målvakten är duktig i spelet med fötterna.

 

Backlinjen består av två spelare. 1 försvarsspelet samarbetar backarna med varandra och har ofta ett ganska kort avstånd mellan sig. Det är viktigt att ligga på "rätt sida" (försvarssida) om motståndarnas forward(s).

 

Om motståndaren ställer en spelare på "sniken" så ställer vi oss dock inte på försvarssida utan nöjer oss med att ha uppsikt över den spelaren {se figur ovan). Viktiga att betona är att vid övergång till 4-3-3 så ska backarna tränas att bli framtida innermittfältare & spelfördelare. Se även till att få med backarna i anfallsspelet. De ska inte bara vara på egen plan halva utan de skall vara med i anfallsspelet.

I anfallsspelet blir backarna nästan ytterbackar med stort av stånd mellan sig. Denna lucka fylls av målvakten som har stor delaktighet i anfallsspelet.

Mittfältet består av en innermittfältare och två yttermittfältare. Innermittfältarens uppgift är att ge speldjup framåt till backlinjen och speldjup bakåt åt forward samt även fördela spelet mellan kanterna. Man kan säga att han är navet eller spelfördelaren i laget. Denna position är en nyckelposition. Yttermittfältarna skall vara offensiva i anfallsspelet. Det är yttermittfältarna som skall löpa i djupled framåt och ge möjlighet att spela ner bollar bakom motståndarnas backlinje.

I försvarsspelet så skall samtliga mittfältare ligga på försvarssida om sina motståndare.

Vår centrala forward skall se till att anfallsspelet blir bra och att vi håller i bollen en bit upp på motståndarens planhalva. Centern är den spelare som vi ofta vill nå med det långa uppspelet, helst via en passning efter marken. Centern håller i bollen och vänder upp eller spelar tillbaka bollen så att den rättvända mittfältaren kommer med i anfallsspelet. Om vi vill, kan vi sedan använda kanterna för att komma runt eller "sticka in" bollen i djupled till yttermittfältarna (se anfallsvapen ovan).

Defensivt ligger centern på försvarssida om motståndarnas backar och styr ut motståndarens anfall åt ett håll. OBS! Vi backar hem en bit (mellan straffområdes- och mittlinjen) för att ge motståndarna chansen att starta sin speluppbyggnad.

Även om offside inte gäller så ställer vi inte en spelare på "sniken".

 

LAGETS OCH SPELARNAS BALANS

2-3-1 är i grund och botten ett offensivt spelsystem med goda möjligheter att få med många spelare i anfallen och att spela en bra anfallsfotboll.

I en 2-3-1 uppställning är det viktigt att yttermittfältarna har offensiva ambitioner för utnyttja de fria ytorna som finns på kanterna. Den centrala mittfältsspelaren behöver ha god speluppfattning, vara en bra passningsspelare och ha bra arbetskapacitet. Målvakten och backarna skall vara skickliga passningsspelare.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ ATT

Prioritera anfallsspelet och låta inte de defensiva tankarna och försvarsspelet ta över (även om det inte gynnar resultatet just nu).

Låt spelarna prova olika positioner (även målvakt).

 

FASTA SITUATIONER

Fasta situationer lägger vi inte ner någon större energi på. En kort hörna där bollen spelas snett bakåt för skott eller lyftning rekommenderas,

Vid offensiva frisparkar undviker vi att skicka in massa spelare att hoppa och knuffas framför målvakten, Spela igång bollen snabbt istället.

Spelsystem, 11-11, 13-19 år & seniorer

 

För alla 13-19 års lag & Seniorer, rekommenderar Rönninge Salem Fotboll att vi spelar 4-3-3 med en rak backlinje. Spelsystemet har en kollektiv prägel på så sätt att man ofta skapar lösningar tillsammans, t.ex. 2 mot 1 situationer i anfall och överlämning av markerad spelare i försvar.

Spelsystemet för 14 åringar har en enkel ansvarsfördelning med individuell prägel på så sätt att det ofta uppstår 1 mot 1 situationer, både i försvar och i anfall, som det gäller att vinna.

Stegringen till spelsystemet för 15-16 åringar är att vi vill ha en mer kollektiv prägel där vi i lagdelen samarbetar och tillsammans hittar lösningar som är bra för laget. I anfallsspelet vill vi t.ex. gärna se 2 mot 1 eller 3 mot 2 situationer istället för 1 mot 1 situationer och i försvarsspelet så samarbetar vi och turas om att markera och ta djup (alternerande innerbackar). I speluppbyggnaden ser vi gärna ett ökat tålamod genom att oftare rulla runt bollen i backlinjen innan speluppbyggnaden påbörjas. 1 övrigt gäller i stort sett samma riktlinjer som för 4-3-3 för 14 åringar.

UTGÅNGSPOSITIONER

4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare) samt 3 stycken forwards där den central forwarden har en något mer framskjuten placering än de båda ytterforwards (plogform). Ungefär samma utgångspositioner gäller i både försvarsspel och anfallsspel

SPELUPPBYGGNAD

 

Speluppbyggnaden sker i huvudsak med låg risk dvs via korta uppspel efter marken genom varje lagdel. Målet är att rulla via backlinjen. Om VI inte hittar några enkla uppspelsvägar så fortsätter vi att rulla bollen från sida till sida i backlinjen. Från ytterback finns några olika uppspelsalternativ:

I. Snabbt upp på fötterna till ytterforwarden på samma sida. Han/hon försöker ta emot och vända upp. Går inte det fullföljer ytterbacken och ger understöd för tillbakaspel.

< >Efter marken till vår balansspelare. som söker en spelvändning till bortre ytterback eller ev. bortre forward eller till central forward.Efter marken på vår centrale forward som möter och som får understöd av någon av våra offensiva mittfältare.1 luften på centern som tar emot eller spelar vidare (gärna tillbakaspel).Tillbaka till närmsta innerback som söker en spelvändning direkt, eller indirekt via målvakten eller den andra innerbacken, till bortre ytterback.På fötterna på närmaste offensiva mittfältare som löper i djupet och därifrån kan spela i djupled på ytterforwards.

Fästpunkt 1
bottom of page